Барплотът - лицето на една кухня: Сравнение на кварцов и гранитен плот

Първото нещо което забелязваме в една кухня е цветът на мебелите, а веднага след това вниманието на нашия поглед отива към барплота, като едва след него идват хладилникът и печката. Изборът какъв плот да закупите може да се окаже не чак толкова лесен, защото има редица от фактори, с които ще ви бъде нужно да се съобразите ако искате вашата кухня да запази дългосрочно хубавия си вид и да се запази удобството в нея. За да подпомогнем вашият избор, в тази статия сме ви подготвили информация относно какви са плюсовете и минусите на два от най-желаните видове барплот в момента, а именно кварцов и гранитен плот.

Кварцов плот
Кварцовите плотове, което на практика е т.нар. технически камък, са направени от над 90% разбит на малки парченца кварц, който е смесен с различни видове пластични смоли и разноцветни пигменти. За направата му се използва методът вибропресоване, с който се издърпва всичкият въздух от кварцовия агломерат и благодарение на това полученият материал е гладък и не се нуждае от специален запечатващ слой. Притежава високо ниво на твърдост и е много лесен за поддръжка.

Плюсове:
1. Много устойчив на киселинност, нагрети до висока температура съдове (например тиган или тенджера, което тъкмо сте свалили от котлона) и надрасквания от ножове или други остри предмети.
2. Неговата повърхност не пропуска влага, което гарантира високото ниво на хигиена и липсата на развиващи се бактерии в самия плот, които след това да достигнат до храната ви.
3. Поддържа се изключително лесно, защото може да се почиства с обикновени препарати, които не са агресивни (препарат за прозорци върши отлична работа и при този тип барплот).
4. Предлага възможността да бъде изработен от какъвто цвят пожелаете и в каквато и да е форма и размер.
5. Има много гладка повърхност, която е приятна за допир и невероятно красив отблясък, който създава визия блестяща от чистота.
6. Изработката му е такава, че няма нужда от нанасяне на повторни слоеве за защита.

Минуси:
1. Цената му е висока почти толкова, колкото и тази на барплота от естествен камък.
2. Моделите имащи ръбове и спойки не са чак толкова красиви, защото не могат да си прикрият и се набиват на око.
3. В някои от разцветките си изглеждат изкуствено, което разваля вида на кухнята.
4. Тежестта му е голяма и се налага да се поставя само върху стабилни и добре укрепени мебели.

 

Гранитен плот
Създаден от гранит, който се слави като един от най-здравите материали на Земята, този барплот създава усещането са стил и красота във вашата кухня. Гранитът е съставен основно от кварц, фелдшпат и слюда, и е най-твърдият популярен камък за обработка. Този тип плотове придават едно различно усещане за класа, което допада изключително много не само на домакините, но и на гостите.


Плюсове:
1. Благодарение на невероятната си устойчивост този тип плотове често са хвалени с дълготрайния си живот.
2. Издържат на много високи температури и независимо дали някой от нагретите съдове е поставен за кратко върху него или не – петна не могат да бъдат забелязани след премахването му.
3. Гранитът предлага супер лесно почистване.
4. Може да бъде избран от много различни разцветки и не се ограничава само в една или две цветови гами.

Минуси:
1. Гранитът е един от най-скъпите материали за барплот и неговата цена не се побира във всеки джоб.
2. Плотът е много тежък, и не само че изисква стабилна основа, но понякога може да се наложи добавянето на допълнителни подпори.
3. Течности със силно наситен цвят като кафе, черен чай, вино и подобни, могат да оставят вечни петна върху него.
4. Веднъж в годината се налага да му се сменя запечатващият слой, за да поддържа красив вид.

Барплотът – лицето на една кухня: Плюсове и минуси на плотове от естествен камък и ламинирано дърво

Ангела Ангелова