Барплотът – лицето на една кухня: Сравнение на плотове от естествен камък и ламинат

Когато избираме интериор за собствената ни кухня, ние естествено винаги желаем тя да бъде перфектна според нас и личните ни интереси. Барплотът от своя страна е често считан за нещо, което не е “кой знае какво”, но всъщност това се оказва една голяма заблуда, защото той е неизменна част от кухнята, която в ежедневието си използваме повече от печката или мивката. След като осъзнаят това, много хора стигат до извода, че изборът на подходящ барплот хич не лесен, защото от това зависи как ще протича всекидневната им дейност в кухнята до края на нейния живот (или поне до следващия ремонт, който никой не желае да бъде седмица след като е завършил първия). Ние сме наясно с тези трудности и сега ще ви запознаем с нови два вида от специалната ни серия за плотове.

Барплот от естествен камък
Когато става въпрос за “активна” кухня, професионализъм и “горещи изпълнения на кухненския подиум”, барплотът от естествен камък е възможно най-подходящ за това. Изключително издръжливият на всякакви температурни и повърхностни “нападения”, той няма да ви предаде и е готов да бъде с вас в сериозна и дълготрайна домакинска връзка.

Плюсове:
1. Има много твърда повърхност и е издръжлив на високи температури и надрасквания от остри предмети.
2. Много лесен за поддръжка и почистване.
3. Благодарение на същността му той може да бъде направен в различни цветове и разновидности.
4. Има невероятен блясък, който му придава една много чиста визия.
Минуси:
1. Поради немалката му тежест е нужно да бъде поставен върху много стабилни и укрепени шкафове, защото в противен случай те могат да поддадат или да се счупят под него.
2. За да бъде поддържан в добро състояние му трябва редовно нанасяне на запечатващ препарат (минимум веднъж в годината), защото в противен случай ще загуби някои от положителните си черти.
3. Има една от най-високите цени поставяни за барплот, а това го прави недостъпен за семейства от всеки клас.

Барплот от ламинирано дърво
Ако идеята за по-натурална кухня ви се струва страхотна и със сигурност искате да я приложите в кухненския си интериор – то този барплот е перфектният за вас. Горската му визия ще ви поведе към едно невероятно приключение в домакинския живот. Много силно препоръчван на хора, желаещи да придадат интересен винтидж облик на кухнята си, който да внесе голямо количество свежест в нея.


Плюсове:
1. В сравнение с каменните плотове – този е в пъти по-лек и може да се поставя върху всякакви шкафове без да има нужда те да са укрепени.
2. При повреда е лесен за подмяна и поправка, а ако щетата е малка като драскотина или две – нужно е само да се изшкури и да се постави запечатващ препарат.
3. Много е лесен за почистване и са му нужни единствено обикновени почистващи препарати.
4. Цената му е по-ниска от тази на каменните и стъклените плотове, което го прави достъпен за всеки джоб.

Минуси:
1. Нужно му е специално покритие за ламинирано дърво, което трябва да се подменя периодично.
2. Чувствителен е и към влага и високи температури, затова се препоръчва бързо подсушаване и използване на специални подложки преди поставяне на нагорещен кухненски съд.
3. Разливането на напитки със силно наситени цветове като кафе и вино могат да оставят неприятни петна върху неговата повърхност.
4. Не е много издръжлив на издраскване, затова се препоръчва използването на специална дъска за рязане.

Всеки един вид барплот има своят чар, визия и характер, както и всеки един ползвател. Надяваме се да сме ви помогнали с решението кой вид да изберете за вас и ще се радваме ако ви бъдем полезни и с останалите статии от серията.

Барплотът - лицето на една кухня: Плюсове и минуси на кварцов и гранитен плот

Ангела Ангелова