Как да организирате кухнята си така, че да се храните по-здравословно?

Най-хубавото нещо, което можете да направите за своя дом и за себе си, е да си осигурите не просто модерна и красива, но и здравословна кухня. Помещението, в което приготвяте и консумирате храната си, трябва да бъде организирано така, че да насърчава добрите ви навици и да ви мотивира да живеете по природосъобразен начин.
И това изобщо не е трудно. Както при повечето неща в този свят, се изисква по-скоро воля и постоянство, отколкото някакви сизифови усилия. Не забравяйте, че добрата храна означава щастлив и качествен живот, какъвто несъмнено заслужавате. Ето как да го постигнете.

Грижете се за запасите си
Съхранявайте в кухнята си всичко, от което вие и вашето семейство се нуждаете. Ако сте изчерпали прясната продукция, поне може да се запасите със сухи и консервирани продукти, вместо да се окажете в ситуация, в която нямате нищо за хапване у дома си. Нещата, които си струва да имате по всяко време, са боб, макаронени изделия, кокосово мляко, пълнозърнест ориз и брашно, качествен доматен сос и ядки. Хубаво е да имате на разположение и основни зърна като киноа, елда, овес, просо и ечемик.

Нека прясното е повече (когато е възможно)
Погрижете се винаги да имате плодовете вкъщи. Те ще ви спасят от нездравословни закуски между основните хранения с бонбони, бисквити или чипс. Сложете ги на видно място, за да предизвикват апетита ви. Нека да са близо и до вода, защото често се случва да ядем не защото сме гладни, а защото сме отегчени или жадни.

Пазарувайте за няколко дни напред
Пазарувайте веднъж или два пъти седмично, а след това предварително подгответе зеленчуците и плодовете си, така че да са лесни за достъп и готвене през седмицата. Тези малки трикове ще ви спестят време и ви позволят бързо да се ориентирате от какво имате нужда.

Замразявайте
Нека да бъдем реалисти - консумирането на добра и прясна храна през цялото време може да бъде трудно. Тук е мястото, където фризерът може да помогне: след като готвите, можете да си оставяте порции за замразяване. Така при липса на време няма да прибягвате до бърза и вредна храна.

Дръжте всичко видимо
Съхранявайте здравословните храни достъпни и на видимо място - както в, така и извън хладилника. Ядки, семена, пълнозърнест ориз и брашна, сушени плодове, бобови и други могат да се оставят в прозрачни контейнери и близо до очите. Това също е чудесен начин за повторно използване на стъклени буркани и ако имате деца, можете да направите проект за творческо етикетиране на всичко в тях.
В хладилника пък използвайте един рафт за всяка отделна група храни: млечни продукти, месо, зеленчуци и плодове.

Подреждайте
Безпорядъкът е една от водещите причини за стрес в нашия живот. А ако наистина искаме да живеем здравословно, трябва първо да го заличим.
Започнете с почистването на вашите кухненски съдове и оборудване. Изхвърлете излишното. Подредете и измийте навсякъде. Просто трябва да започнете здравословните си навици с чисто пространство.
Независимо от начина ви на живот, създаването на здравословни навици включва малко работа и планиране. Добрата новина е, че колкото повече усилия полагате във вашата подготовка, толкова по-вероятно е да успеете!