Как да създадем най-чудесната мъничка кухня

Как да се възползваме максимално от възможностите на едно ограничено кухненско пространство? Ето няколко ценни съвета!

В днешно време кухните вече не са просто местенца, където готвим или сядаме, за да се храним, а и нещо много повече от това. Тяхната роля е предимно социална. Те са се превърнали в малък, но уютен пристан, в който семействата се събират, за да прекарат няколко безценни мига заедно, решавайки важни въпроси като например плащането на сметките или какъв ще бъде графикът за деня. Други разпределят текущите си домакински задължения, просто пият по кафе със сутрешния вестник или пък гледат телевизия.

Всичко това е чудесно, но невинаги разполагаме с достатъчно място, за да се чувстваме максимално комфортно. Тези от нас, които се радват на лукса да обитават големи жилища с просторни кухни, едва ли се замислят над този толкова съществен сам по себе си въпрос – как точно да спестим пространство? Просто не им се налага. Но ако попадате в другата категория и трябва буквално да направите от нищо нещо (някои с прекрасно чувство за хумор го наричат „магия”!), ще се нуждаете от няколко безценни съвета. С тяхна помощ местенцето ви наистина ще изглежда поразително!

Изберете подходящите кухненски уреди

В случая говорим най-вече за размера. Истината е, че те действително заемат много място. Ето защо, за да подобрим функционалността на кухнята си, трябва не само да изберем най-добрите, които можем да си позволим според бюджета, но и такива с подходящи за пространството размери и пропорции. В днешно време изборът не представлява никакъв проблем, тъй като всички добри производители създават уреди с различна компактност. По-малкият хладилник или печка ще ви свършат абсолютно същата работа като своите по-големи събратя. Разбира се, при по-малък хладилник ще е добре по-строго да планирате покупките, които ще се съхраняват в него. Така няма да се наложи да изхвърляте храна!

Изхвърлете всичко ненужно

Във всяко жилище (освен ако не сте маниак на тема освобождаване от излишното!) има вещи, които просто не се използват. Това с особена сила важи за дрехите, обувките... и разбира се – за кухненската посуда. Какъв е смисълът да имате два шкафа, претъпкани с чинии от горе до долу, ако сте двучленно семейство, а рядко приемате гости и то в ограничен кръг? Да не говорим за бурканите, пластмасовите кофички, опаковки и чинийки, останали от различни покупки, които мнозина от нас не изхвърлят, сякаш скоро ще настъпи краят на света и трябва да се запасим до тавана? Част от това спокойно може да замине на боклука. А онова, което става за използване – просто подарете. Със сигурност има хора с възможности по-малки от вашите, които ще се радват на неочаквания подарък и ще ви бъдат благодарни! А пък за вас това ще е доброто дело за деня!

Подберете правилните шкафове

По тази точка няма какво толкова да се каже, защото основното се подразбира от само себе си. Ще ви споделим обаче два малки трика: ако кухненското ви пространство е наистина съвсем ограничено, има начини да изглежда по-отворено и по-просторно: лавиците. Класически дизайнерски номер. Освен това са и доста по-евтини от типичните шкафове. Разбира се, изборът е ваш! Вторият начин е да обзаведете кухнята си с шкафове със стъклени вратички. Това също подпомага желаната оптическа илюзия. И едва ли е нужно да споменаваме, че би било добре, ако използвате всеки сантиметър свободна площ – чак до тавана!

Проявете повечко въображение и ще успеете да постигнете невероятни резултати! Парите са важни, но както обичаме да казваме ние – въображението е ВСИЧКО. То не се купува с пари!