Кухни за различни бюджети

Ароматът на пресни сладкиши, семейните празници, срещи с приятели - всичко това е свързано с домашна топлина и уют, и разбира се, има пряка връзка с кухнята. Кухнята е най-оживената и функционална стая в къщата. Там има голям брой специално оборудване, хранителни запаси, отделна зона за сервиране на ястия и приемане на гости - всичко това прави кухнята истински ресторант в миниатюра. Ето защо, създавайки проект и обзавеждайки кухня, не само се грижим за уюта, стила и красотата, но и решаваме редица важни функционални задачи.
Съвременните тенденции ни предлагат дизайн с най-различни стилистични решения и оригинални идеи, но всички са съгласни в едно нещо, че на първо място кухнята трябва да бъде удобна и функционална.

Дизайнерите са все по-вдъхновени от природата, предлагайки хармонични решения с естествени, успокояващи нюанси. Модерният кухненски интериор също е изпълнен с екологични материали, които подчертават прости форми, тъй като тенденциите са към минимализъм и изчистени линии. Неутралните нюанси отново са актуални, те никога няма да излязат от мода. Класически стил, хай - тек , скандинавски стил – такъв избор от стилове се вписва винаги и изглежда добре, благодарение на естествената ненатрапчива цветова схема. Изборът на неутрални цветове помага за реализирането на разнообразни идеи за дизайн на кухнята, където всички тонове се комбинират безпрепятствено: сиво, бежово, кафяво и бяло.

Важно е да се има предвид, че модерната кухня съчетава високи технологии и комфорт. Многофункционалното оборудване лесно съжителства с уютни дървени мебели и свежи цветя в саксии. Студена кухня с хромирана фасада трябва да бъде допълнена с няколко декоративни елементи, например текстил или рафт с красиви ястия, които да направят атмосферата по-приятна.
Независимо от мястото, където се намира кухнята, в апартамент или в къща, мебелите се избират, като се има предвид удобството и естетиката. Модерни проекти осигуряват оптимално съхранение на съдове и кухненски аксесоари дори в малки стаи от 4 до 8 квадратни метра. Вратите и чекмеджетата са снабдени с безшумни, удобни механизми, които улесняват отварянето им и спомагат пространството да бъде подредено.
Ако преди няколко години всички се задоволяваха с типичните кухни "стени" или така наречено линейно разположение, то днес дизайнерите предлагат огромно разнообразие от възможности, подходящи за всякакви размери и естетически предпочитания. Въпреки това разнообразието от решения усложнява малко избора на оформлението на мебелите, декоративните материали и домакинските уреди.

Докато някои семейства прекарват почти цялото си свободно време в кухнята - други предпочитат да имат лека закуска в движение и вечеря извън къщата. Дизайнът на кухнята в къщата, където гости постоянно се приемат, и малката кухня в апартамент ще се различават както външно, така и според функционалността си - но във всеки случай ще отразяват индивидуалния характер и начин на живот на всеки от собствениците. Разбира се бюджетът, който семейството е отделило за дизайн и интериора на своята кухня също е от голямо значение.Това зависи, както споменахме по-горе и от самото разположение и пространство на помещението, в което ще бъде кухнята. Обикновено в къщите се помещават просторни кухни, докато в един малък апартамент кухнята е по-компактна.

Дизайнът на малка кухня с размер 4, 5 или 6 квадратни метра предполага по-пестеливо използване на пространството, затова трябва да го използваме правилно. Оптималното решение ще бъде кухня с бар-плот, комбиниран с хол. Важно е да се да се разгледа възможността за тип ъглово-разположена кухня, или линейно оформление с мебели покрай стената. За тези цели, може спокойно да се използва стена с прозорец - на първо място, това ще осигури добра работна повърхност, дневна светлина, и второ, ще се разшири пространството, като го направи максимално функционално.

Вече се предлагат и уникални кухни, които могат да се създадат и с по-малко средства. Трикът е да сведете шкафовете до минимум, като замените част от тях с достъпни релси, етажерки и колички. По този начин ще има повече място за съхранение, работна площ, същевременно ще внесем и стил.
При планиране дизайна на кухнята, е важно да се определи нейния стил. Изборът на стила на стаята трябва да се основава на предпочитанията на домакините, отразяващ техния начин на живот и в хармония с цялостния стил на къщата. Правилно подбраните интериорни кухни могат да вдъхновяват кулинарното творчество и да допринасят за уютните семейни вечери.

За да се създаде здравословна атмосфера в кухнята, е необходимо да се осигури висококачествена климатизация, пречистване на въздуха и водата, да се избере мебел от естествени безопасни материали и да се гарантира, че няма нужда да се използват агресивни почистващи средства по време на почистване. Освен това е много важно да се избере правилно осветление, подходящи материали за пода и стените. Да се внесат декоративни елементи в интериора, за да се почувстваме още по-добре.

На българският пазар се предлагат кухни, които не отстъпват от световните тенденции по своят стил и удобства. Предлагат се и кухни тип - модул за по-малки пространства и бюджет. Цените варират от 300 лв. и могат да достигнат до над 5000 лв. в зависимост от дизайна на кухнята. За много хора кухненският остров е просто блян. Но с внимателно планиране той може да се побере и в по – малко пространство. Ще разгледаме няколко примерни варианта за обзавеждане на кухни. Те се предлагат в реални магазини на българският пазар, така че много лесно бихме могли да си изберем модел подходящ за нашия поглед и усещане за нещата. За семейният бюджет също сме помислили, предложенията ни са съобразени съответно за по – нисък и по – висок семеен бюджет.
Като за начало ще ви представя два чудесни варианта за обзавеждане на кухни на мебелният гигант Икеа. Кухните предлагани там винаги са в тон с последните модни тенденции и много високо качество. Създават се от дизайнери на световно ниво, използват се алтернативни материали за осъществяването им с грижа за природата.


Кухня Askersund
, цена 3986 лева. Немски дизайн и качество. Разположението и е П – образно, цветовете са светли, ефект светъл ясен. Състои се от няколко реда горни и долни шкафове с плавно затварящи се чекмеджета. Има няколко рафтове и релси от неръждаема стомана, които могат да поберат доста неща в кухнята.


Кухня Knoxhult
, цена 249 лева. Немски дизайн и качество. Цветовете също са в много светъл до бял цвят. Състои се от стенен шкаф с врати и долен шкаф с врати и чекмеджета. Интересното тук е, че шкафовете са сведени до минимум, като част от тях са заменени с релси, етажерки и колички от неръждаема стомана. Това е едно много интересно решение за интериора в кухнята ни и същевременно доста полезно и практично.


Кухня AYA
, актуално предложение от мебелни магазини „Como”. Немски производител и немско качество. Приблизителна цена 4000 лева. Цветовете са светли, работният плот е в цвят орех. Състои се от ред горни и ред долни шкафове, като вградените 5 електроуреда също са включени в цената. Изключително функционална кухня излъчваща стил.


Елеганс блок кухня
е предложение от мебелни магазини „Айко”. Приблизителна цена около 900 лева. Цветовете са в кафявата гама. Състои се от ред горни и ред долни шкафове разположени линейно. Използван материал за изработка ПДЧ. Много добро качество и дизайн на достъпна цена.


Блок кухня „Оптима”
, също е едно добро решение от мебели „Айко” на достъпна цена. Цената е 499 лева. Цветовата комбинация е в светлата гама. Корпус и лице от ПДЧ, гарантира се много добро качество на изработка. Състои се от ред горни и ред долни шкафове, разположени линейно. Към дизайнерското решение е включен още и един висок модул – колона с ниша и две врати.

През последните години в по-големите мебелни магазини и не само, се обособиха дизайнерски центрове. Ако имате ваша идея как трябва да изглежда кухнята ви, мечтаете да я реализирате или просто търсите съвет – можете да се възползвате от услугите им.
Хубавата кухня е не само красива на вид, хубавата кухня е и практична. Кухнята е пулсиращото сърце на дома, затова трябва да се постараем да си осигурим комфорта, който заслужаваме.

Автор: Донка Илиева