Най-добрите технологии за „умна“ и безопасна кухня

умна и безопасна кухня

Кухнята често се нарича "сърцето на дома", но защо не и мозъкът? Интернет на нещата (IoT) ни донесе нова вълна от „умни“ кухненски приспособления и сензори, които знаят кога печката е оставена включена, и кафеварки, които приготвят кафето ни веднага, щом усетят, че сме будни. Ето и някои примери за това как можете да се сдобиете с кухня като от бъдещето.

За поръчване на хранителни стоки
Баркодовете вече не са само за касиери. Има устройства, които позволяват на потребителите да ги използват в дома като бърз начин за управление на списъци с хранителни стоки. В допълнение към сканирането на баркодове, те могат да приемат гласови команди и дори да подават поръчки за доставка на хранителни стоки, за да ви спестят разхождането до магазина.
Наличен е и един особен „магнит“ за хладилници. Докато сканирате или заявите от кои хранителни стоки се нуждаете, той може да се интегрира с редица списъци за пазаруване от трети страни. Планираните актуализации ще добавят онлайн сравнения на цени и онлайн поръчки, за да ви предложат най-доброто.
Друго устройство пък следи ще какво изхвърляте в кошчето, за да знае кои от любимите ви продукти вече са свършили. То ще ви предупреди, че е време да възстановите резерва си.

умна и безопасна кухня

Монитори и аларми
Дори и при най-способните готвачи нещата понякога се объркват. Поради тази причина технологичните умове са измислили няколко уреда, които ви помагат да държите под око всяка ситуация. Така например, можете да сложите в кухнята си датчик за наличието на газ, който следи дали не сте забравили печката включена. Той също така действа и като удобен кухненски таймер.
Друг негов „братовчед“ пък отчита не само дима във въздуха, но и нивата на въглероден оксид, прах, вредни частици, температура и влажност. Ако някое от тях се вдигне до тревожни стойности, той непременно ще ви предупреди чрез смартфона или таблета, към които е свързан. По този начин ще разберете, ако нещо не е наред, дори когато не сте у дома.

По-разумно хранене
Родителите могат да наложат правилото "без телефони" на масата за вечеря, но това не означава, че храненето ви не може да включва някои интелигентни технологии. Ето няколко устройства, които използват данни и незабавна обратна връзка, за да ви помогнат да се погрижите повече за това, което ядете и пиете.
Напредъкът в технологиите, например, ви предоставя един от най-добрите и най-прости начини да отслабнете - докато се наслаждавате на храната си - като ядете малко по-бавно. С помощта на датчик и вградена вибрираща система, т. нар. „щастлива вилица“ ще ви сигнализира, когато установи, че приемате храна по-бързо, отколкото можете да храносмилате.
Друго устройство пък ви помага да наблюдавате калориите от напитки, които са едни от най-трудните за елиминиране и проследяване. Чрез него винаги разбирате какво и колко често пиете и как това ви влияе.
Съществува дори и апарат, който следи колко яйца имате в хладилника и след колко време изтича срокът им на годност!

умна и безопасна кухня

Цифрови асистенти, активирани с глас
Гласовите дигитални асистенти, които реагират на вашия глас, са нещо много полезно и това важи за целия дом, както и за моментите, когато не сте вкъщи. Конкретно в кухнята, те помагат в много ситуации. Ако, да речем, ръцете ви са изцапани с брашно, а сте забравили нещо важно от рецептата за ястието, което приготвяте, можете просто да попитате асистента си какво трябва да направите.
Междувременно можете да си пускате и любимата музика, която ще ви накара да се развихрите около готварската печка.

Уреди за готвене
Когато става дума за приготвяне на храна, пазарът на IoT продукти съвсем спокойно и уверено навлиза в домовете по цял свят. И това не опира само до „умните“ кафеварки и тостери. Чрез различни системи за управление можете да казвате на кой уред кога, на колко градуса и на коя програма да се включи. Те ще сготвят във ваше отсъствие и това ще ви хареса!
Имате също уреди, които следят за качеството на водата или нейното потребление и много, много други. Някога това би звучало футуристично, но вече не е така. „Интелигентните“ кухни и домове са вече тук и е въпрос на добър вкус и грижа за себе си да ги интегрирате колкото се може по-скоро!