Отличителни белези на главните видове кухни

Кухнята – една от най-важните стаи в дома не е просто място където се намират печката, мивката и хладилника. Кухнята е мястото където вие творите със своята кулинарна магия, затова е ще ви бъде нужно да изберете подходящ интериор за нея, който да подхожда на личността ви и който ви кара да се чувствате в свои води. За ваш огромен късмет, днес в 21ви век имате богат избор за кухненско обзавеждане. В следващите редове ще прочетете за отличителните белези, които притежават едни от най-нашумелите домакински интериори.

1. Кухня в модерен италиански стил
Божествени, неустоими и интригуващи - това е първото нещо, което си мисли човек когато се сети за този тип кухни. Един от най-ярките отличителни белези е белият цвят. Всяка една италианска кухня притежава много бяло в себе си. Този цвят изразява стил и чистота и винаги е комбиниран с някой от ярките цветове. Точно този контраст между бяло и силно наситен цвят прави този тип кухни толкова привлекателни и желани.

За разлика от традиционните италиански кухни в които има множество флорални мотиви, при модерните всичко това е опростено и изчистено. При този тип интериор се държи най-много на чистия, прозрачен и опростен външен вид. За разлика от типичната кухня, при тази много се държи всичко да изглежда едно цяло и в баланс, затова и кухненските уреди като печка или хладилник не са чак толкова лесно забележими, но това не означава, че ги няма. Единствената уловка обаче, е че бялото както е цвят, който отваря помещението и придава вид на чистота, така е и коварен цвят, защото прекомерната му употреба може напълно да заличи вашата кухня и да и придаде много неприятен и отблъскващ стерилен вид, а атмосферата от типичната “дружелюбна” да се превърне в “остра” и студена. От практическа гледна точка има и друг минус – върху бялото всяко петно, всяко зацапване, ще си личи много. И ще ви чака много, много чистене.


2. Традиционна английска кухня
Този така изящен вид е един от най-приветливите в света. Традиционната английска кухня, позната още като винтидж кухня, притежава много голяма емоционалност и история. Във всяка една от тях има тъмен цвят, който създава усещане за дълбочина,а мебелите задължително са от дърво, това е един от главните отличителни белези.

Друго, с което се отличава като вид, са шкафчетата за сервиз или просто поставени части от кухненския сервиз върху стената. Англичаните имат едни от най-красивите сервизи за хранене и е станало тяхна традиция да ги излагат на показ.

В този тип кухни се забелязва класически интериор с ясни линии и опростени форми, които вкарват хармония и симетрия. Мотивите които могат да се забележат върху мебелите са флорални, райе или квадрат. Атмосферата вътре е много топла и приветлива,а присъствието вътре е свързвано с приятно изживяване на спокойствие ,комфорт и сплотеност.


3. Френска кухня тип Прованс
Този вид кухня притежава изключително светла визия, създадена от бели или цветове с пастелени нюанси. Точно тази свежест, която притежава, го прави един от най-продаваните до сега. Меката топлина на цветовете придава изключителен комфорт, а бялото отваря помещението и позволява по-голямо количество светлина да влиза вътре. Всяка една такава кухня притежава любовна и романтична нотка, която се харесва не само на жените, но и на мъжете. Това е мястото, където човек може да седне и да се нахрани спокойно и с удоволствие.

В кухните тип Прованс винаги се забелязват флорални мотиви и цветя. Те са от голяма важност при създаването на френския дух заради свежият аромат, който вмъкват, а това е много желано при французите. Най-подходящи за този интериор са вилите и къщите извън големите градове, където хората главно ходят за да си починат и да се презаредят.


4. Модерна американска кухня
Това което прави американската кухня толкова желан интериор е големият барплот, който притежава. В тази кухня пестенето на пространство е просто табу. В нея може да бъде открито всичко необходимо за едно домакинство и то в големи размери.

Барплотът в средата на стаята въобще не е задължително да бъде направен в стандартна форма. Той може да бъде изпълнен в желаната от вас форма и това няма въобще да попречи на неговото приложение, независимо дали желанието ви е ексцентрично или не. В повечето случаи той е изработен от дърво а горната му част е керамична. Кухнята се изявява като богата, стилна и високо-класна по не един критерий.
Американците предпочитат барплот с такива размери, защото той поема изцяло кухненската работа, което го прави много практичен. Не е нужно да редите продуктите си и да обикаляте по цялата дължина на плота, както в стандартната кухня, защото този ви дава голямо поле за изява точно пред вас. Този тип кухня е много предпочитан и препоръчван за къщи с голяма квадратура в които има голямо пространство за разположение на мебелите.

Всяка една кухня съдържа пленяващ чар и магнетизъм, който не може да бъде отречен, а всеки един домакин и готвач – свой собствен вкус и визия, която желае да има в своя дом. Дано тези главни типове кухни и техните отличаващи черти са ви помогнали да изберете какво желаете за себе си.

Ангела Ангелова