Пътеводител в откриването на перфектната кухня

Пътеводител в откриването на перфектната кухня

Кухнята е сърцето на дома, не е просто място за готвене и хранене. Това е мястото, където приятелите и семейството се събират и прекарват времето си заедно. И те трябва да се чувстват страхотно на това място. Има много възможности за избор, когато проектирате кухнята си, но нашето ръководство ще ви помогне да направите първата стъпка и да си създадете бюджет, следвайки внимателно и разумно всяка последваща стъпка. С него ще получите кухнята, за която винаги сте мечтали.

Базово планиране
Проектирането на нова кухня е голям проект, затова е добре да се уверите, че имате добър план. Първо определете какво харесвате и не харесвате в настоящото помещение и направете списък на всички неща, които искате да промените. Чак след това можете да започнете да мислите как точно ще ги промените.
Ще трябва да помислите дали имате нужда от строител или архитект. Планирате ли разширение, което изисква изготвянето на планове? Дали вашият нов дизайн изисква разрешение за строеж? Можете да потърсите и услугите на дизайнер, който разбира вашите очаквания. Един екип от професионалисти наистина ще свърши чудесна работа.

Формиране на бюджета
Вашият бюджет в крайна сметка ще реши колко далеч ще стигнете. Проектът ви ще включва строителни работи? Ако е така, планирате да ги организирате сами или ще търсите друг, който да ги свърши?
Дори и най-простият редизайн на кухнята вероятно ще включва майстори, които трябва да премахнат старите елементи. Може да се наложи да ползвате също електротехници и водопроводчици. Обмислете внимателно избора на подови настилки и повърхности, които винаги оказват сериозно влияние върху разходите. Това ще трябва да бъде решено преди да започнете проекта, за да можете да знаете от самото начало колко трябва да похарчите и за какво.
Обикновено работата ще отнеме повече време и ще струва повече, отколкото сте смятали в началото, така че е разумна идея да имате бюджет за непредвидени ситуации. Не се страхувайте да питате за отстъпки!

Размер и форма на кухнята
Размерът и формата обикновено диктуват какъв вид кухненско оформление ще имате. Вижте как искате да оптимизирате пространството така, че да ви служи то по възможно най-оптималния начин. Обмислете какви мебели прилягат най-добре на кухнята и как можете да я накара да изглежда по-голяма и по-светла.

Определете типа кухня
Видът на кухнята, който избирате, зависи от вас. Има много различно стилове, от които можете да селектирате, и всеки от тях ви позволява да добавите в себе си своята идентичност и личен вкус. Тя може да бъде модерна, да има по-провинциален и традиционен облик, да е по-скоро „интелигентен“ представител на най-новите технологиите или друго. Развихрете въображението и усета си на воля.

Пътеводител в откриването на перфектната кухня

Игра с цветовете
Изборът на цвят зависи от стила, който искате да постигнете. Ако искате да го запазите минималистичен като за една модерна кухня, тогава можете да се насладите на естествени тонове като бяло, сиво, кафяво и черно. Това са чудесни цветове, защото са лесни за работа - те осигуряват чудесна основа и са лесно достъпни. Неутралните цветове за стените също ви позволяват да се позабавлявате с цвета на вашите шкафове и плотове.
За цветове като червено и жълто се смята, че стимулират апетита. Те стават основни акценти и си пасват добре с шкафове от тъмно дърво. Зеленото и синьото придават на помещението светъл и въздушен облик, а също имат и силно успокояващ ефект.
Ако искате да добавите известна дълбочина и характер на вашата кухня, тогава работете с различни нюанси и тонове на предпочитаните от вас цветове. Не забравяйте да вземете предвид светлината, тъй като цветовете могат да изглеждат различно при различните осветителни тела.

Най-подходящите материали
Преди да подберете материалите си, пак трябва да помислите за стила, който искате да създадете в кухнята. Хубаво е и да имате предвид дали предпочитате вашият работен плот да бъде топлоустойчив, водоустойчив или неподатлив на надрасквания.

Начините на съхранение
Без съмнение ще имате шкафове в кухнята си, но броят и размерът им зависи от вас. Може да искате да оставите цялото хранилище скрито или пък да искате то да се вижда. Опциите ви включват стандартни шкафове, т. нар. кухненски острови, отворени рафтове, разшрируеми шкафове, ъглови складове, стелажи, куки или свободно съхранение.

Какви ще бъдат уредите
Уредите, които купувате за вашата кухня, се определят до голяма степен от размера. Например, ако имате малка кухня, едва ли можете да си позволите твърде голяма готварска печка. Имайте предвид стила и размера на уредите, които вече имате и искате да запазите, преди да проектирате кухнята си. Те трябва да се побират добре и да пасват на цялостния външен вид.
Проектирането на вашата собствена кухня отначало може да бъде стресиращ процес, но също така ще бъде нещо много забавно и крайният резултат ще си заслужава. Не правете компромиси по отношение на качеството, защото зле произведените уреди и плоскости гарантирано ще ви струват доста по-скъпо впоследствие. Просто се уверете, че планирате стъпките и бюджета си правилно и ще получите с кухня, която вие и вашето семейство ще посещавате с върховно удоволствие. Успех!

Пътеводител в откриването на перфектната кухня